Democraţia a învins, Moldova a pierdut din nou.

Cum stă treaba?

Art.60(2) Parlamentul este compus din 101 deputaţi.

Art 78(3) Preşedinte este ales candidatul care a obţinut votul a trei cincimi (3/5 adică 101/5*3=60.6, deci 61) din numărul deputaţilor aleşi.

Art 97(1) Guvernul este alcătuit din Prim-ministru, prim-viceprim-ministru, viceprim-miniştri, miniştri şi alţi membri stabiliţi prin lege organică.

Art 98(2) Candidatul pentru funcţia de Prim-ministru va cere, în termen de 15 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului.
Art 98(3) Programul de activitate şi lista Guvernului se dezbat în şedinţa Parlamentului. Acesta acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. (aşadar, majoritate simplă, adică: 101/2+1=51,5 deci 52)

alegeri-md

Acestea fiind datele, să analizăm.

În Aprilie 2009 avem o victorie covârşitoare a comuniştilor, care însă, printr-un noroc chior şi o neprevedere a comuniştilor asupra evenimentelor ce urmau să se declanşeze (mişcările de stradă ale opoziţiei) a asigurat doar 60 de mandate în Parlament din cele 61 necesare alegerii Preşedintelui. În aceste condiţii, la presiunea străzii, dar mai ales la presiunea Grupului Ciclon (formaţiune paramilitară ce a ameninţat cu moartea orice trădare a opoziţiei), comuniştii nu reuşesc să smulgă nici un vot opoziţiei, pentru asigurarea celor 61 necesare.

Astfel, alegerile se vor repeta în Iulie 2009.

Ce fac comuniştii? Fac bine. Din cadrul PC se desprind câteva figuri marcante (dintre care cea mai proeminentă este cea a lui Marian Lupu, fost Preşedinte al Parlamentului sub Voronin), figuri ce vor prelua minuscului Partid Democrat (ce obţinuse doar sub 3% în aprilie, neatingând pragul electoral, deci zero mandate) şi îl transformă în „partid de opoziţie” lansând atacuri la adresa comuniştilor, iar alegătorii moldoveni dezinformaţi prin canalele media monopolizate de comunişti vor acorda un vot puternic acestei „noi” formaţiuni. Rezultatul? PD obţine 13 mandate în Parlament.

Să calculăm: 43 mandate PC + 13 mandate PD = 56 mandate roşii.

56… asta nu asigură alegerea Preşedintelui de către comunişti, dar faţă de aprilie, comuniştii se pot acum juca. Care sunt deci variantele? Păi sunt cam aşa: Opoziţia + PD =  45 + 13 = 58. Opoziţia dar, nu va putea alege preşedintele fără ajutorul PC, cu atât mai puţin fără ajutorul PD, ceea ce face din PD cel mai important jucător. Ce se va întâmpla în atare condiţii în care nici PC + PD, nici Opoziţie + PD nu pot asigura numărul necesar de mandate? Cel mai probabi PD va fi partidul ce va propune Preşedintele, şi cel mai probabil acesta va fi neo-comunistul Marian Lupu, sprijintit de Opoziţie şi de câţiva comunişti din PC.

Odată ales Preşedintele, acesta va propune Primul Ministru, ce va forma Guvernul, Guvern ce va fi aprobat de majoritatea simplă a Parlamentului. Adicălea… Preşedintele Marian Lupu va propune premier comunist ce va forma guvern comunist, ce va fi investit cu majoritate simplă PC + PD (43+13=56 din 52 necesar).

Lupu, paznic la oi! Cioara (Vorona) premier, guvern comunist… şi să sperăm că nu va trebui să asistăm la unele fapte foarte grave, deşi uneori nu este altă cale.

Să dea Dumnezeu să mă înşel!

Anunțuri

6 Responses to Democraţia a învins, Moldova a pierdut din nou.

 1. M spune:

  Cand iesi pe sticla cu analizele astea?

 2. alex spune:

  vezi ca comuistii au luat 44.7 adica 48 mandate
  sursa: http://www.alegeri.md/

 3. alex spune:

  eu nu cred ca moldova se va alege cu premier sau presedinte comunist. Multi deputati comunisti au inteles ca partidul PC nu mai funtioneaza vazand exemplul lui Lupu si cred ca vor contribui la alegerea unui presedinte din partea Opozitiei sau PD

 4. spiep spune:

  Într-adevăr, studiul era făcut pe rezultate parţiale. Acum lucrurile sunt cât se paote de simple. 🙂
  PC + PD = 61! totul este aranjat, opoziţia iese din orice discuţii.
  Să fim înţeleşi, PD este doar marioneta PC, în niciuncaz nu există o ruptură între PC şi Lupu.

 5. alex spune:

  Lupu a facut o declaratie in care a zis ca nu se va alia cu PC, acum e de vazut…cum ai zis si tu, e greu de crezut

 6. olicica spune:

  doamne ce ma enervezi cu studiul asta al alegerilor …ce treaba ai tu cu tara mea pana la urma? Marian Lupu cu PD dupa cum ti-am zis nu se va alia niciodata cu comunistii…tu o tii tot pe a ta… uff..da sa fie cine o fi pana la urma, dar sa anuleze vizele astea ca ma doare capul de ele …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: